Anuna De Wever: “Klimaat gaat eigenlijk over mensenrechten”

“Er moet gewoon keiveel veranderen.”

Volgens Anuna De Wever weet niemand wat ‘klimaat’ betekent, maar komt het erop neer dat er een half miljard vluchtelingen gaan komen. Mensenrechten dus. Eén van de vele sterke uitspraken die ze doet in een interview met ‘Het Laatste Nieuws’.

Het is een tijdje stil geweest rond de Vlaamse Greta Thunberg. Nadat Anuna het Amazonewoud ging redden in een zeilboot en daar noodgedwongen moest blijven omdat een klimaatvriendelijk retourticket niet meteen voor handen was, werd het stil rond de activiste. Corona smoorde het straatprotest, maar niet de ideologie. Naar analogie met onze virologen, hanteert Anuna De Wever de wetenschap van de voorspellingen. Landen in Afrika gaan onbewoonbaar worden door droogte en hittegolven. Of, om het met Anuna’s woorden te zeggen: “Er gaan enorm veel menen in de shit zitten, eigenlijk. Zeker als je in het Amzonewoud leeft of op de Marshalleilenaden.”

Het is blijkbaar nog niet tot kaviaar-activiste doorgedrongen dat het in ons land vijf na twaalf is voor veel mensen. De planeet redden is een luxe die de meesten zich niet kunnen permitteren. Wat niet wegneemt dat het klimaat een belangrijk issue is, maar de gewone Vlaming heeft nu eenmaal andere prioriteiten. Wat het gezin van vijf hoog met vier kinderen zich nog met moeite kan veroorloven – als het goede maand is – is (bijvoorbeeld) een nieuwe trui van de H&M en net daar wil Anuna voor waarschuwen. Volgens haar behoort dat tot een vorm van ‘luxe’ die we onterecht vanzelfsprekend vinden. De trui van 10 euro van de H&M komt namelijk van “moderne slavernij”. Anuna weet dat wij weten dat er jongeren aan hebben zitten werken om te kunnen eten die avond. Anuna begrijpt dan ook niet dat we dat toch doen (een trui kopen in de H&M). “Er moet gewoon keiveel veranderen.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More