Antwerpse Handjes slachtoffer opruiende tweet

“Belgen verkopen afgehakte handjes van chocola”

Met een beetje tegenslag wordt bruine chocolade straks verboden. Niet alleen vanwege de kleur, maar vooral om cacaoboon die – voor alle duidelijkheid – niet in onze contreien wordt gekweekt. Er is daar in het verleden nogal wat goedkoop werkvolk voor aan het werk gezet, dat niet altijd volgens regels van het ACV werden behandeld. Overdreven? Nou, met de hele heisa rond het Antwerpse handje, zou het ons niet verbazen.

Er circuleert momenteel een tweet over de Antwerpse Handjes, waarin beweerd wordt dat ze verwijzen naar de afgehakte handen in Congo. Dat wordt gretig opgepikt en leidt een viraal leven. Niet iedereen had goede punten voor geschiedenis en schreeuwt moord en brand van verontwaardiging. Omdat het onding politiek correct lijkt, passeert het de filter van Twitter. Nochtans moet dit bericht niet onder doen voor sommige geschiedkundige verdraaiingen van Trump. Het komt alleen vanuit een ander kamp.

“Belgen hakten vroeger de handen van uw kind af als ze de quota niet haalden. Tegenwoordig verkopen ze ‘chocolade hand’-snoepjes. Als jullie niet vinden dat dit absoluut diabolisch is, dan weet ik niet wat ik jullie nog kan zeggen”, klinkt het in een tweet van Africa Archives. Volgens de eigenaar van het account zijn de Antwerpse Handjes – koekjes en chocolade in de vorm van een hand ­– een verwijzing naar de afgehakte handen tijdens de kolonisatie.

Voor wie de echte geschiedenis van het Antwerpse handje wil weten, verwijzen we graag naar een pagina van museum ‘Het Mas’. Kort samengevat: In 1934 organiseerden de Antwerpse Meesterbanketbakkers op initiatief van bakker Jos Hakker een wedstrijd om Antwerpen een culinaire specialiteit te schenken. Jos Hakker zelf won de wedstrijd met het Antwerpse Handje koekje. Met de vorm van het koekje verwezen de bakkers naar de middeleeuwse sage over de stichting van Antwerpen. Deze sage gaat als volgt: Reus Antigoon hief tol op de Schelde tot de Romeinse soldaat Brabo het hand van de reus versloeg door zijn hand af te hakken. Daarna begon de havenstad Antwerpen dankzij vrijhandel te bloeien.”

Laten we hopen dat Twitter actie onderneemt en ‘African Archives’ wegens opruiend fake news van het platform flikkert.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More