Antifraudedienst van EU bevestigt eindelijk grote fraude na tip van later vermoorde journalist

OLAF, de antifraudedienst van de Europese Unie, voerde de laatste jaren onderzoek in Bulgarije en Slowakije naar EU-subsidiefraude. Die werd mee onthuld door journalisten die later vermoord zijn.

Viktoria Marinova (30), vermoord in Bulgarije, had zich volgens De Morgen vastgebeten in een dossier van fraude met EU-infrastructuursubsidies. De grootschalige corruptie was in september 2018 onthuld door twee onderzoeksjournalisten, die ze interviewde voor haar tv-programma.

“We voeren sinds september een vooronderzoek naar het mogelijke misbruik van EU-fondsen in Bulgarije”, zei de OLAF-woordvoerster, toen in de media.

“We kunnen ook bevestigen dat OLAF in Slowakije drie administratieve onderzoeken heeft geopend naar het mogelijke misbruik van EU-landbouwfondsen. Deze onderzoeken houden verband met onderwerpen die onderzoeksjournalist Ján Kuciak aan het licht bracht.”

Kuciak werd samen met zijn vriendin vermoord. Kuciak was de eerste journalist die ooit in Slowakije werd vermoord. Op het moment van zijn overlijden was Kuciak amper 27 jaar oud.


De subsidiefraude die hij onderzocht leidde hem naar Italiaans-Slowaakse clans van de ‘Ndrangheta, de Calabrische maffia. Ook OLAF zag “de voorbije jaren de toenemende betrokkenheid van georganiseerde misdaad bij het misbruik van EU-fondsen”. Dat maakt het onderzoekswerk naar deze corruptie ook gevaarlijker.

OLAF communiceerde onlangs over die 3 onderzoeken in Slowakije. De journalist had gelijk. De totale fraude bedroeg minstens 1 miljoen euro.


Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More