Anti-racistisch taalfoutje in campagne van Amsterdam

“Mag ik je een keertje uitscholen buurvrouw?”

Nee, het is niet bewust gedaan, al krijgt de anti-racisme-campagne van de stad Amsterdam wel veel meer visibiliteit dan verhoopt. Oorzaak van alle aandacht is de taalfout van campagnebureau BKB. Zij maakten de anti-racisme-posters voor Amsterdam en schreven: “Grijp jij in als je buurvrouw wordt uitgescholen om haar hoofddoek?”

Oeps, dus. De posters hangen er en konden niet meteen vervangen worden omdat de reclamejongens van JCDecaux het niet meteen ingepland kregen om ze uit de reclamezuilen te halen.

“We hebben er met tien man allemaal overheen gelezen”, zegt het reclamebureau. ‘We moesten de campagne in hele korte tijd lanceren en het ging om allerlei verschillende formaten: van abri tot wildplak. Dat er dan een fout wordt gemaakt, is natuurlijk heel dom en vooral ook zonde, want we hebben expres gekozen voor een positieve campagne tegen discriminatie. Jammer dat de focus dan hier op komt te liggen, op zo’n stomme fout.”

Nou, heren/dames, misschien was het nog zo dom niet om een foutje te maken. Zonder taalfout had de campagne de internationale pers niet gehaald.

We hebben alvast een nieuw woord: ‘uitscholen, uitgeschoold: truuken van de foor van slimme reclamejongens die via een foute boodschap een grotere (andere) boodschap proberen te slijten.’

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More