Annelies Verlinden (CD&V) neemt een stevige bocht over La Boum

“Het mag als testevenement. Het mag niet.”

Annelies Verlinden krijgt als Minister van Binnenlandse Zaken de wind van voren voor haar aanpak van La Boum. Ondanks het feit dat ze wel eens durft te pronken met haar titel ‘minister van Democratische Hervormingen’ bewandelt ze een behoorlijk bochtig democratisch parcours.  Ze zit erg verveeld met een bende feestende kinderen, die zij maar niet te pakken krijgt voor een goeie babbel.

In de kamer stelde N-VA-fractieleider Peter De Roover haar enkele vervelende vragen over het optreden van haar politie. “Er zijn te veel aanwijzingen dat er effectief excessief optreden is geweest van de politie in Brussel”, aldus De Roover. “En niet alleen tegen weerbarstige relschoppers, waar de politie de ruimte moet hebben om te kunnen optreden, maar ook tegen mensen die – denk ik – ook toch maar op een fatsoenlijke manier uiting geven aan terechte bekommernissen over burgerrechten.”

Maar daarmee is de kous niet af. Op 29 mei wil het collectief achter ‘La Boum 2’ opnieuw samenkomen in het Ter Kamerenbos in Brussel. Het collectief, L’abîme, heeft bij de Brusselse politie een aanvraag ingediend voor La Boum 3.

Dat bracht de minister op een idee. “We maken er een testevenment van!” Want: “Dan kijk je toch beter naar de sectoren die het wel goed voor hebben met de maatschappij voor de testevents en aandacht hebben voor de maatregelen. Zoals de cultuursector of de sport.”

Maar haar woorden waren nog niet koud, of daar trok Annelies haar staart toch al een beetje in. “De minister heeft zich niet uitgesproken dat het er daadwerkelijk komt”, zei haar woordvoerster. “Iedereen heeft het recht om een aanvraag in te dienen voor een testevent. De organisatoren van La Boum mogen haar daarvoor contacteren.”

Dan voel je het vervolg al komen. En jawel, tegen maandagavond werd het idee helemaal afgevoerd: “De voorwaarden voor deze testevenementen zijn streng, omdat in elk geval de veiligheid en gezondheid van de deelnemers moeten worden gegarandeerd”, klonk het. “Voor organisatoren die zich buiten het wettelijk kader plaatsen, zoals de organisatoren van La Boum 1 en 2, is alleszins geen plaats.”

Het zullen dus weer paarden, matrakken en waterkonnen worden.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More