Amper de helft van de vluchtelingenkinderen gaat naar school

Dat zegt de de UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de Verenigde Naties.

Twee september is in aantocht, de dag waarop alle kindjes weer schoorvoetend hun plek achter de schoolbanken opzoeken. Hoewel, ‘alle’ kindjes is misschien niet helemaal juist. Naar schatting lopen er in totaal ook zo’n 7,1 miljoen vluchtelingenkinderen rond. Volgens een rapport van de UNHCR gaat ongeveer 3,7 miljoen van hen niet naar school. Concreet gaat ongeveer 63 procent van de vluchtelingenkinderen naar de lagere school, 24 procent naar het middelbaar en bereikt slechts 3 procent van de jonge vluchtelingen de universiteit.

De vluchtelingenorganisatie waarschuwt nu voor de negatieve gevolgen die dat kan hebben voor het land dat hen opvangt. Filippo Grandi, Hoog Commissaris voor de Vluchtelingen, stelt het als volgt: “We moeten investeren in vluchtelingenonderwijs of we betalen de prijs van een generatie kinderen die gedoemd is op te groeien terwijl ze niet in staat zijn om zelfredzaam te worden, werk te vinden en bij te dragen aan de gemeenschap.” De UNHCR roept op om scholen te bouwen, leraren op te leiden en de onderwijskosten van jonge vluchtelingen te dekken. Dat schrijft Het Nieuwsblad. Uit het rapport zou immers ook blijken dat adolescenten zonder opleiding of uitzicht op een baan kwetsbaarder zijn voor uitbuiting en de verleiding om illegale activiteiten te ondernemen uit wanhoop.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More