Amerikaanse epidemioloog noemt de sneltest een wapen tegen een lockdown

Maar daar denken onze Vlaamse wetenschappers toch anders over.

Michael Mina, een epidemioloog en assistent-professor aan Harvard die al maanden onderzoek doet naar de doeltreffendheid van sneltesten, is ervan overtuigd dat sneltesten een antwoord zijn voor de crisis waarin we ons bevinden. In ‘Het Laatste Nieuws’ lezen we dat Amerikaanse specialisten in infectieziekten, epidemiologen, microbiologen en statistici zich achter zijn idee scharen. Velen onder hen zijn leidinggevenden, werken aan prestigieuze universiteiten of hadden onder president Obama een toppositie binnen de Amerikaanse overheid. Als je een groot deel van de bevolking twee keer per week een sneltest laat uitvoeren, dan zou je de epidemie in vier tot zes weken tijd quasi volledig stilleggen en de lockdown opheffen.

Het concept is simpel:. wanneer het virus wijdverspreid is onder een bevolking (zoals in België), brengt de overheid een stad, land of regio in lockdown. Tijdens die lockdown test de overheid wel zoveel mogelijk mensen twee keer per week met een snelle coronatest. Of ze symptomen hebben, maakt niet uit. Het belangrijkste is dat je véél mensen test.  Volgens die wetenschappers kan je de epidemie op die manier in vier tot zes weken tijd quasi volledig stilleggen en de lockdown opheffen.

Onze eigen professor klinische biologie, Herman Goossens, ziet in sneltesten niet dé oplossing om het normale leven opnieuw op te kunnen starten. Goossens benadrukt dat de sneltesten op een correcte manier gebruikt moeten worden. Een hele bevolking testen is volgens hem niet realistisch.

En proberen?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More