Amerika panikeert

“We hebben een zwaar probleem.”

“Als we het aantal doden op 100.000 à 200.000 kunnen houden, dan hebben we goed gewerkt.” Dat zei Trump op 30 maart, als grap. Het was een Trumpiaanse overdrijving waarmdoor hij na de pandemie lof kon oogsten met zijn aanpak van de crisis. Op dat ogenblik waren er 2.479 Amerikanen overleden aan Covid-19 en er waren 142.106 besmettingen geteld, het hoogste aantal ter wereld.

“De modellen schatten in dat de piek in het sterftecijfer waarschijnlijk over twee weken zal zijn”, aldus Trump, toen. “Niets is erger dan de overwinning bekendmaken voordat die is behaald.” Hij hoopte dat tegen pasen (12 april) het ergste voorbij zou zijn, ten laatste rond 1 juni.

Straks is het juli en ondertussen tellen de Verenigde Staten van Amerika 40.000 nieuwe besmettingen per dag. De teller staat op net geen 2,5 miljoen besmettingen en 125.000 doden. Het virus trekt op dit moment  genadeloos door het zuiden. “We hebben echt opmerkelijke vooruitgang geboekt”, zei Pence donderdag tijdens de eerste briefing van de Coronavirus Task Force van het Witte Huis in bijna twee maanden. “We hebben een ernstig probleem’, zei viroloog Fauci, daarna. Hij waarschuwde niet alleen voor een catastrofe in de zuidelijke staten (waar het virus nu op volle kracht woedt), hij waarschuwde ook voor de staten als New York die deels heropleven. “We zijn kwetsbaar voor een opflakkering van het virus.”

Het is een boodschap voor de hele wereld. Elk gerespecteerd viroloog brengt vandaag dezelfde waarschuwende boodschap. We spreken niet langer van een tweede golf maar van heropflakkeringen nog voor er sprake is van een tweede ronde

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More