Altijd al een dikke Benz van een Afrikaanse dictator willen kopen? (foto’s)

Grijp dan nu uw kans. U hoeft er zelfs niet voor naar Afrika: de auto staat te koop in Parijs.

We kijken hier naar een Mercedes S600 Pullman uit 1968. De auto werd toen nieuw aangekocht door niemand minder dan Mobutu, die het ‘Mobutisme’ instelde als nationale ideologie van Congo. Al heette dat toen nog Zaïre. De bovenste beste leider had de ambitie om de rijkste man van heel Afrika te worden en daar is hij nog aardig in geslaagd ook, mede dankzij de steun van westerse leiders. Mobutu regeerde met ijzeren hand en wie het niet eens was met zijn bewind, die werd een kopje kleiner gemaakt.

Maar goed. Mobutu had dus een Mercedes S600 Pullman. Dat was trouwens de wagen die je in die tijd als dictator nodig had: Ferdinand Marcos, Saddam Hoessein, Josip Broz Tito en Idi Amin hadden er ook eentje.

En de ex van Mobutu, die staat nu te koop. Onder de kap een 6,3-liter grote V8 die 250 paarden produceert. Genoeg om de 2,5 ton wegende auto redelijk vlot voort te bewegen. De Benz werd vier jaar geleden volledig gerestaureerd. Er zijn voor een slordige 300.000 euro aan facturen als bewijs. De auto wordt op 15 oktober geveild in Parijs. Veilinghuis Artcurial hoopt er een half miljoen euro voor te vangen.

1

Image 1 of 8

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More