“Als het moet gaan de grenzen weer dicht”

Overlegcomité van vrijdag buigt zich over plan B.

De cijfers blijven dalen, we doen het goed, toch trekken wetenschappers (weer) aan de alarmbel. De nieuwe variant uit het Verenigd Koninkrijk zorgt voor theoretische paniek. Die variant mag niet om zich heen grijpen zoals in Zuid-Engeland. Daarom gaat het overlegcomité vrijdag proactief een pan B uitwerken. Dat betekent strengere maatregelen: een verbod op niet-essentiële verplaatsingen, de winkels dicht, de grenzen gesloten.

Er is in de kerstvakantie minder getest, je mag je dus automatisch aan een stijging van de cijfers verwachten. Meer testen levert nu eenmaal meer gedetecteerde besmettingen op.

In verschillende Kempense gemeenten zijn de voorbije dagen opvallende uitbraken van het coronavirus vastgesteld en wetenschappers vrezen dat dit het werk is van een nieuwe variant. In Wuustwezel, Duffel en Lier was er heel recent een sterke stijging van het aantal coronabesmettingen, tegen de nationale tendens in. Het zou niet om de Britse variant gaan, maar om nog een andere mutatie: D614 G. “Er zijn een aantal uitbraken in woonzorgcentra die zeer explosief verlopen en dat verontrust ons”, verklaarde Goossens zondagavond nog aan VRT. “We gaan de komende weken heel veel sequentieonderzoek doen om te zien over welke mutatie het gaat.”

De mutatie D614 G zou verantwoordelijk zijn geweest voor de uitbraak in het woonzorgcentrum in Mol waar de Sint op bezoek was.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More