“Als de vensterplicht blijft, geen treinen meer naar de kust”

Sophie Dutordoir, CEO van de NMBS, stelt een ultimatum.

Het botert niet echt tussen de NMBS en de overheid. Kustburgemeesters geven de NMBS de schuld van de chaos en gevaren in hun gemeente. Marc Van Ranst herleidt de NMBS tot een domme organisatie die niet in staat is een reserveringssysteem op poten te zetten, en de overheid besliste na het laatste Overlegcomité dat volwassenen straks alleen nog aan het raam mogen zitten richting kust. We vermoeden dat alleen het clubje van De Croo dat géén belachelijke maatregel vindt. Voor Sophie Dutordoir, de CEO van de NMBS, is het echter een druppel teveel. Ze dreigt ermee om het treinverkeer naar de kust stop te zetten als de regering niet terugkomt op de ‘raamregel’.

De Croo is van mening dat blaffende honden niet bijten en is niet van plan ook maar een komma aan deze geniale maatregel te wijzigen. Dutordoir vreest dat de invoering van de raamregel – die de capaciteit van de treinen naar de kust met ongeveer de helft inperkt – alleen maar tot nog grotere chaos zal leiden. Een redenering van het gezond verstand, denken wij. Durotoir gaat daarom over tot het stellen van een ultimatum. Ofwel moet De Croo een noodbesluit nemen dat de NMBS toelaat om wel de volledige capaciteit te gebruiken (wat gelijk staat aan het afschaffen van de vensterplicht). Ofwel moet de regering een nieuwe, dwingende maatregel nemen om het reizen met de trein naar de kust strikt te beperken.

“Als je afspraken maakt, ook al zijn ze moeilijk, dan voer je ze uit”, zei minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld). Met andere woorden: “Wij gaan helemaal niks aanpassen.”

Ook bevoegd minister Georges Gilkinet (Ecolo) reageerde met dezelfde boodschap. “Dit is moeilijk voor iedereen, maar het moet uitgevoerd worden. De maatregelen gaan in vanaf zaterdag en het is aan de NMBS om dat te operationaliseren. Daarna zullen we de maatregelen evalueren.” Oftwel: eerst brokken maken en daarna gaan we bekijken of en hoe we ze kunnen lijmen.

Het wordt spannend.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More