Alleen België ontsnapt aan de problemen met AstraZeneca?

“We gaan de ontwikkelingen op de voet volgen.”

In het Verenigd Koninkrijk, Duitsland, Nederland en in Frankrijk – onze buurlanden dus – zijn ze er niet gerust in. Nederland stopt met het vaccineren met AstraZeneca voor mensen onder de zestig, net als Duitsland. In Frankrijk groeit de twijfel na de dood van een vrouw van 38 die een prik met het vaccin kreeg. Dat brengt het totaal sinds het begin van de vaccinatiecampagne daar op 12 meldingen en vier overlijdens. De familie van het 38-jarige slachtoffer is ondertussen naar de rechtbank gestapt. Eerder maakte het Britse geneesmiddelenagentschap bekend dat er 30 gevallen van zeldzame tromboses waren opgetreden na 18,1 miljoen AstraZeneca-vaccinaties, zeven daarvan met dodelijke afloop. De Britten ondernemen voorlopig niets.

In België maakt men zich op dit moment niet echt zorgen. De Hoge Gezondheidsraad adviseert om het vaccin voorlopig te blijven gebruiken, maar laat wel weten de nieuwe ontwikkelingen op de voet gevolgd.

Door de negatieve berichtgeving zijn er alsmaar meer mensen die hun prik niet komen halen? Dinsdag lanceert de overheid daarom een vaccinatie-reservelijst. De bedoeling is om resterende vaccins op te souperen. Je gaat daarvoor naar qvax.be om je te registeren. Als je stevig doorklikt, kom je de do’s en de don’ts van de reservelijst te weten. “Je schrijft je in met je rijksregisternummer, je selecteert je vaccinatiecentrum en je geeft je beschikbaarheden door voor de volgende zeven dagen.”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More