Al meer dan 6 miljoen Belgen op covid getest volgens Beke

Minister Wouter Beke was vandaag virtueel in de commissievergadering van de Commissie voor Welzijn, Volksgezondheid, Gezin en Armoedebestrijding van het Vlaams parlement.

De minister kreeg uiteraard vragen over de uitrol van de vaccinatiecampagne in Vlaanderen. Beke: “Er zijn in totaal al meer dan 6 miljoen mensen getest in ons land waarvan een heel groot deel via de test- en triagecentra, die via een sms of een e-mail een uitnodiging hebben gekregen om dat te doen.”

Beke heeft een interessant punt over het vervoer van het Comirnaty-vaccin van BioNTech/Pfizer. “Volgens de gegevens waar we nu over beschikken, gebeurt het transport van die vaccins naar de plaats van de vaccinatie op een diepvriestemperatuur van min 25 tot min 15 graden Celsius. Het is best om ze diepgevroren te vervoeren omdat die specifieke vaccins na de ontdooiing blijkbaar gevoelig zijn voor schokken en trillingen.”

Een parlementslid wil weten wie een essentieel beroep heeft. “Wat de essentiële beroepen betreft, die komen dan ook aan de beurt. Wie die precies zijn, moet nog worden bepaald. Daarvoor hebben we een advies gevraagd aan de Hoge Raad voor Preventie en Bescherming.” 

Voor de vaccinatiecentra zit alles op schema volgens de minister. “We hebben de draaiboeken van die vaccinatiecentra vrijdag aan de zorgraden en de lokale besturen overgemaakt en morgen en overmorgen houden we webinars om daarover met hen verder in overleg te gaan. Tegen vrijdag (15 januari) zal men moeten aangeven waar men een vaccinatiecentrum in zijn eerstelijnszone wil met een maximum van twee per eerstelijnszone.”

Een laatste punt ging over de uitnodigingen. “Wat betreft de uitnodigingen van de vaccinaties, dat wordt voorbereid in een werkgroep en zal mogelijkerwijze verschillend zijn van doelgroep tot doelgroep. Wat de privacy betreft, is dat vooral een belangrijk gegeven wanneer het over gezondheidsgegevens gaat. Bij deze groep zitten uiteraard de artsen aan het stuur. Zo lijkt het voor de hand te liggen dat voor risicopatiënten de huisarts een belangrijke rol speelt. Dat gebeurt ook voor de griepvaccinatie.”Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More