Agenten worden cameramannen

De politiezone Mechelen-Willebroek investeert in 128 bodycams.

Vanaf volgende maand maak je kans om gefilmd te worden wanneer je met de politie in aanraking komt. De zone Mechelen-Willebroek gaat met behulp van een magnetische houder camera’s bevestigen op de kogelwerende vesten. Het is aan de individuele agent om te beslissen of hij met zo’n apparaat op patrouille wilt of niet.

De camera’s mogen echter alleen gebruikt worden als de tegenpartij gewaarschuwd wordt dat ze gefilmd worden. “Vooral in situaties waarbij het risico bestaat op escalatie dat het gebruik van de camera is aangewezen”, luidt het bij de politie.

De vraag is natuurlijk of het net niet een escalatie in de hand werkt. Bovendien is het behoorlijk lastig om wanneer de kogels je rond de oren vliegen, nog snel even naar de ander te roepen dat hij gefilmd wordt.

Het is natuurlijk wel nuttig bewijsmateriaal achteraf en voorkomt woord tegen woord discussies in lastige momenten. De beelden kunnen pas achteraf bekeken worden en alleen als de GDPR- regels (privacy) worden gerespecteerd. Men kan dan ook niet meekijken vanuit de meldingskamer.

Je kan dus best maar even je haar kammen voor je de politie belt.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More