Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

"Agenten die Adil van zijn scooter reden, treffen geen schuld"

Redactie - 26-11-2020

Anderlecht vreest voor nieuwe rellen na vrijspraak van beschuldigde agenten.

In april vond ene Adil (19) het nodig om met een vriend een controle van de politie te ontvluchten. Met zijn scooter ging Adil ‘Tom en Jerry’ spelen met de achtervolgende politie en reed frontaal in op een tweede politiepatrouille van de anti-criminalitietsbrigade. Adil reed in de tegenovergestelde richting van het verkeer omdat hij een bestelwagen probeerde in te halen. Hij stierf ter plaatse.

Een en ander gebeurde op het moment dat we in ons kot moesten blijven. Maar dat weerhield allochtone heethoofden er niet van om - onder het mom van een eerbetoon - een robbertje te gaan vechten met de politie. Met #JusticePourAdil werd op de sociale media oproepen om tijdens het paasweekend af te zakken de wijk rond het Raadsplein in Anderlecht. Zij trokken een spoor van vernieling door de Brusselse straten.

Het was ondermeer staatsscretaris Pascal Smet (sp.a) die de jongeren had opgezweept door twijfel te zaaien over de handelwijze van de politie.

“Waarom ontliep hij die politiecontrole? Was dit nu de topprioriteit die nacht? Kon het niet op een andere manier aangepakt worden? Kon er niet de volgende dag bij hem thuis zijn aangebeld om hem op zijn verantwoordelijkheid te wijzen? Maar, ondanks al hun gepraat over nabijheid, kenden ze zijn naam wellicht niet. Allemaal vragen waar de politie en het gerecht echte antwoorden op moeten geven. Niet wij.” 

Volgens de Brusselse staatssecretaris waren de rellen “eerder een schreeuw tot aandacht” en moesten we “in permanente dialoog gaan met de relschoppers, ze naar waarde schatten, hun mogelijkheden prikkelen, het beste in hen naar boven halen, hen van de straat halen.”

De familie liet zich vervolgens pitbull-advocaat Alexis Deswaef aanpraten. "De luis in de pels van de N-VA", wordt hij genoemd. Hij is ooit door politiecommissaris Vandersmissen voor de correctionele rechtbank gedagvaard voor intimidatie en minachting, hij voorkwam met een mensenketting dat de politie enkele honderden transmigranten kon oppakken in Brussel, hij vocht tegen de opsluiting van kinderen in gesloten asielcentra en hij gaf gratis juridische informatie aan daklozen om hen te helpen bij het probleem in de Brusselse treinstations.

Deswaef is voorzitter van de Ligue de Droits de l’Homme (LDH) en werd in die functie gearresteerd tijdens een anti-fascisme en anti-racisme betoging in Brussel. Diezelfde Deswaef vroeg zich af of het optreden van de van de politie toen wel in verhouding stond met een vergrijp waar 250 euro op staat.

“Met de elementen die ik in mijn bezit heb kan ik niet anders dan de rol van de politie in vraag te stellen”, zei Deswaef. Hij vroeg het parket van Brussel om een onderzoeksrechter aan te stellen om “in volledige onafhankelijkheid” het ongeval te onderzoeken.

Advocaat Sven mary nam het op voor de Brusselse agenten en noemde hen het slachtoffer van “politieke recuperatie”. “De politie heeft die jongen niét aangereden. Die jongeman heeft hén aangereden”, zei Mary. “Ze reden nog 20 kilometer per uur toen die jongen op zijn scooter plots van achter een camion schoot en op hun rijvak recht op hun auto afvloog. Hij raakte de wagen aan de linkerkant! Toevallig was dat een politievoertuig. Evengoed reed daar een Toyota Yaris met een oud vrouwtje, dan had die tiener zich tegen dat voertuig te pletter gereden”, aldus Mary.

De Brusselse onderzoeksrechter geeft hem nu gelijk. Volgens alle elementen in het dossier zijn er geen ernstige aanwijzingen voor een strafrechtelijke inbreuk. Zo bleek inderdaad dat de politiewagen tussen de 17 en 25 kilometer per uur reed toen de agenten op zoek waren naar de gevluchte Adil. De bromfietser, die in tegengestelde richting kwam aangereden en zich plotseling op het rijvak van de agenten begaf, reed echter tussen de 57 en 70 kilometer per uur. Die snelheid was veel hoger dan toegestaan.

Uit het verslag van de deskundige blijkt ook dat Adil zijn helm niet correct droeg, waardoor hij tijdens zijn val nog minder overlevingskansen had. De politie werd tot slot ook verweten dat ze na het ongeval de hulpdiensten niet meteen zouden hebben verwittigd. Uit de analyse van de opnames van de radiocommunicaties blijkt dat dat niet klopt.

Genoeg om de twee agenten buiten vervolging te stellen.

Het is nu wachten op de allochtonen in Brussel die doorgaans een eigen interpretatie hebben van de waarheid en de gerechtigheid. Advocaat Deswaef gaat in ieder geval bijkomende onderzoeksdaden vragen. Hij wil dat er een publiek proces komt. “Volgens ons zijn er voldoende aanwijzingen om dat te rechtvaardigen. Ook de familie wil gerechtigheid. Een buitenvervolgingstelling wil zeggen dat de agenten geen enkele fout hebben gemaakt. Dat kan niet. Dit ongeval had vermeden kunnen worden. Adil hoefde die avond niet te sterven op zijn bromfiets", aldus de advocaat. 

Bij een publiek proces kan - volgens Deswaef - iedereen zijn zegje doen en kan een onafhankelijke rechter een uitspraak doen. "Ik denk dat dit ook belangrijk is voor het rouwproces van deze familie. Dit is nog niet afgelopen.”

 

 

 
 
 
 
Sven mary Anderlecht Pascal smet Adil Alexis deswaef

Reacties

Resterende karakters 500
Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken