Afspreken met 10: de dooie mus van De Croo

Euforie, maar eigenlijk verandert er niets.

Als je het niet organiseert, mag je straks met 10 volwassen, buiten, op afstand, bij elkaar zitten of staan. Voor buitenactiviteiten mogen kinderen wat meer, op begrafenissen – waar mensen sowieso voorzichtig ingetogen zijn – mogen weer 50 personen aanwezig zijn en tot slot nog wat punten en komma’s in het onderwijs met daguitstapjes en dergelijke: dat zijn de spectaculaire versoepelingen van het Overlegcomité. En de ‘perspectieven’ dan? Ach ja, laten we het ‘perspectieven’ beschouwen als een van de vele ‘voorspellingen’. Er kan nog veel, heel veel veranderen. Vorige week was er een eenmalige – tot nu toe onverklaarbare – piek van 204 nieuwe hospitalisaties die alle voorgenomen versoepelingen van tafel veegde.

Toegegeven, het is vrijdag op een meesterlijke manier gebracht. De Belgische politiek op zijn best, of op zijn slechts, het is maar hoe je het bekijkt. De Croo heeft een mus geslacht en die als een kerstkalkoen geserveerd. Laten we eerlijk zijn, die bubbel, heeft daar ooit iemand wakker van gelegen? “Alsof we nu al acht mensen kunnen laten samenkomen, klonk het ’s ochtends nog’, dat is de krantenkop ‘Het Nieuwsblad’. “Daarna werden er zomaar even 10.” Ontroerend genereus?

Laten we niet vergeten dat de grote beperkingen gewoon blijven zoals ze waren. De avondklok – wat vorig jaar in ieders oren nog klonk als een oorlogsmaatregel – blijft bestaan. “De avondklok zal nog een tijd van kracht zijn, ook als de horeca in mei weer opengaat”, liet Vincent Van Quickenborne weten. Hij noemt het een “nuttige maatregel”. De kotbubbel komt er niet. Niet-essentiële reizen blijven verboden. Cafés en restaurants blijven gesloten, de deuren van de theaters en concertzalen blijven op slot.

Maar er zijn perspectieven, voor wie erin gelooft. Naar de evenementen- en cultuursector wordt er een been gegooid, maar er zit nauwelijks vlees aan. In april mogen ze buiten voor 50 personen wat organiseren. Je kan net zo goed de boeken dicht doen. Nee, we moeten wachten tot mei. Dan, ‘zou’ er meer mogelijk worden binnen én buiten, dankzij het inzetten van snelsten. Hoe zit het eigenlijk met die sneltesten? Zou Wouter Beke daar geen plan voor uitwerken? Op 13 oktober vorig jaar kondigde Beke met veel tamtam aan dat het Federaal Agentschap voor Geneesmiddelen en Gezondheidsproducten sneltesten ging aankopen. Verder dan piloot- en proefprojecten is het nooit gekomen. Wellicht zal hij dat nog een keer uitleggen wanneer hij er zich in het parlement voor moet komen verantwoorden. Wellicht zal er ook dan weer, toevallig die zelfde week, vanalles aan het rollen zijn gegaan.

Je mag een gegeven paard niet in de bek kijken. Waar is het paard?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More