Advocaat-oplichter vrij na 8 maanden hechtenis

36

Ex-advocaat Marc G. uit Merksem vrij onder voorwaarden.

De Merksemse ex-advocaat verscheen maandag voor het hof van beroep in Antwerpen. Zijn entrée met een kleine Japanner stond in schril contrast met zijn Maserati Gran Turismo of zijn Mercedes 500 AMG waarmee hij destijds rondreed. Marc G. heeft een tijdje in de gevangenis gezeten, tot hij zijn voorlopige hechtenis mocht uitzitten met een enkelband.

Maandagmiddag ging de Kamer voor Inbeschuldigingstelling in om ook de enkelband niet langer op te leggen. De ‘schurkenadvocaat’, de bijnaam die hij ondertussen kreeg, is nu voorwaardelijk vrij tot aan zijn proces.

Advocaat Marc G. had een dure smaak. Over zijn jacht en zijn villa in Mallorca hadden zijn confraters zich al eerder vragen gesteld, maar deden verder niets.

Vorig jaar ging de bal aan het rollen toen een Nederlandse zakenman hem aankloeg voor een oplichting voor 3,5 miljoen euro. Toen dat nieuws bekend werd, volgde er een tsunami aan klachten. Tientallen klanten kwamen getuigen. Meestal ging het over erfeniskwesties.

Op zijn website maakte hij reclame met: “Ervaren advocatenkantoor met nadruk op bouwrecht, verkeersrecht, huurrecht, erfrecht & handelsrecht.” Vooral de eindslogan klinkt nu heel cynisch: “Onze kennis, uw troef”.

Daar had misschien beter gestaan; “Onze kennis, mijn troef. ”Want ‘ervaren’ was hij wel. Hij zette familieleden tegen elkaar op, kwam op dubieuze wijze tussen bij de verkoop van eigendommen en ‘vergat’ grote bedragen door te storten naar de klanten.

De Orde van Advocaten had in het verleden klachten gekregen over Marc G., maar vond een grondig onderzoek toen niet nodig. Het is een ongeschreven wet dat advocaten onderling eerder vergevingsgezind de ogen sluiten als confraters buiten de lijntjes kleuren. Op die manier kon Marc G. jarenlang verder sjoemelen.

Het onderzoek loopt verder.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur