“Adil heeft agenten aangereden, niet omgekeerd”

Advocaat Sven Mary neemt het op voor de Brusselse agenten die het slachtoffer zijn geworden van “politieke recuperatie”.

De Brusselse strafpleiter Sven Mary noemt de dood van Adil C. verschrikkelijk, maar vindt dat ook van het politieke winstbejag van Pascal Smet die de boel heeft opgepookt om er zijn grote gelijk mee te bewijzen. Maandag berichtte PNWS over de reactie van staatsscretaris Smet die zich vragen stelde over het optreden van de politie. In een Facebookbericht – dat ondertussen offline gehaald is – schreef Staatsecretaris Pascal Smet het volgende: “Waarom ontliep hij die politiecontrole ? Was dit nu de topprioriteit die nacht? Kon het niet op een andere manier aangepakt worden? Kon er niet de volgende dag bij hem thuis zijn aangebeld en hem op zijn verantwoordelijkheid wijzen? Maar, ondanks al hun gepraat over nabijheid, kenden ze zijn naam wellicht niet. Allemaal vragen waar de politie zelf en het gerecht echte antwoorden op moeten geven. Niet wij.”

Sven Mary – die als raadsman optreedt voor de betrokken agenten – vindt dat elke nuance ontbreekt in dat bericht. “De politie heeft die jongen niét aangereden. Die jongeman heeft hén aangereden”, zegt Mary In Het Laatste Nieuws. De advocaat vertelt dat de betrokken agenten de bewuste vrijdagavond via de politieradio hoorden dat hun collega’s een vluchtende tiener op een scooter achtervolgden. “In de verte zagen ze blauwe zwaailichten. Zij naderden uit de andere richting in hun anonieme voertuig, om hen te helpen. Ze reden nog 20 kilometer per uur toen die jongen op zijn scooter plots van achter een camion schoot en op hun rijvak recht op hun auto afvloog. Hij raakte de wagen aan de linkerkant! Toevallig was dat een politievoertuig. Evengoed reed daar een Toyota Yaris met een oud vrouwtje, dan had die tiener zich tegen dat voertuig te pletter gerede”, aldus Mary. Hij snapt niet dat iemand als Pacal Smet – waarvan hij dacht dat het intelligent man was – zonder enige kennis van zaken het optreden van de politie in twijfel trekt. “Of die achtervolging wel nodig was. Excuseer? Is het niet staatssecretaris Smet en zijn collega’s van de regering die volmachtbesluiten hebben gestemd om te zeggen dat we allemaal in ons kot moeten blijven? Is er dan een uitzondering voor jongeren die op scooters rijden? Of voor diegenen die plots vluchten voor een controle? Die politiemensen voerden uit wat de regering had beslist. Ik heb daarom één advies voor staatssecretaris Smet: zwijg als je het dossier niet kent!”

Ook de linkse mensenrechtenactivist Alexis Deswaef – die als advocaat door de familie van Adil onder de arm is genomen – trekt het optreden van de politie in vraag. Hij vraagt zich af of het optreden van de politie wel in verhouding staat met een vergrijp van 250 euro. Van politieke recuperatie gesproken!

Het Brusselse parket startte ondertussen een onderzoek, wat door Mary alleen maar wordt toegejuicht. Hij hoopt zo snel mogelijk klaarheid te krijgen in deze zaak die psychologisch zwaar weegt op de getraumatiseerde agenten.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More