AB Inbev zet ludieke actie op poten: Nationaal Debat National

Ze maken een duidelijke statement, ook al verklaren ze zelf dat ze geen politiek standpunt innemen.

Bijna 3 maanden après les élections, hebben we nog geen gouvernement fédéral… Zijn Vlamingen et Wallons zo verschillend of toch encore complémentaires ? Kom à la Nationaal Terrasse Nationale pour en debatteren met un Flamand of een Waal!

Dat staat er op de Facebookpagina van het evenement te lezen. AB Inbev formuleert het opzet als volgt: Leffe nodigt, net voor de start van het nieuwe politiek jaar, 1000 Vlamingen en 1000 Walen uit voor een goed debat aan 1000 terrastafels. Professor en politicoloog Dave Sinardet zal het startdebat in goede banen leiden. Doel van de actie: Belgen samen brengen bij een goed glas bier en dat op het langste terras van België ooit, opgesteld langs de 400km lange taalgrens.

Eerdergenoemde professor Dave Sinardet is politicoloog aan de VUB en steunt de promostunt van AB Inbev. Hij stelde een lijst op met tien vragen aangaande pensioen, migratie, milieutaksen etc, belangrijke punten waar de toekomstige regering het hoofd over zal moeten buigen. Vlamingen en Walen die zich hiervoor inschreven zullen het, over een gratis glaasje Leffe Blonde 0.0% gebogen, over deze kwesties hebben tijdens een tête-à-tête aan de taalgrens.

“Wij willen enkel Vlamingen en Walen samenbrengen en onze politici stimuleren snel tot een regering te komen”, verklaart de brouwerij. Volgens Dave Sinardet verschillen Vlamingen en Walen in wezen niet echt van elkaar. “Uit onderzoeken blijkt dat Vlamingen en Walen in grote lijnen dezelfde denkbeelden hebben”, zei hij aan HLN. “Ook wat betreft migratie, bijvoorbeeld. Alleen is er in Wallonië nog geen enkele partij doorgebroken die de hardere migratie-aanpak propageert. Maar het lééft wel. Trouwens: onder Elio Di Rupo heeft Maggie De Block een asielbeleid gevoerd dat amper verschilde van dat van Theo Francken.”

Het op een akkoordje gooien in België zou dus eigenlijk zo moeilijk niet mogen zijn, lijkt de boodschap achter de marketingcampagne. De verkiezingsoverwinning van Vlaams Belang, die net als N-VA voor een scheiding der Vlaamse en Waalse machten pleit, lijkt de brouwerij echter bijna vergeten. Aan het kasteel van Terhulpen vonden gisteren de eerste debatten plaats. De actie loopt nog tot 30 augustus.

Cover: Facebook

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More