Aanlooptraject naar Vlaams ‘datanutsbedrijf’ kost 1.350.000 euro

Om de versnelde digitale transformatie van Vlaanderen te helpen realiseren, zal een Vlaams datanutsbedrijf worden opgericht.

Zoals water, elektriciteit en kabel uitgebouwd zijn tot performante en gestandaardiseerde netwerken, zo moet voor de Vlaamse overheid en dan meer specifiek minister-president Jambon de komende jaren ook data vlotter toegankelijk zijn en gestandaardiseerd en veilig kunnen stromen zodat de burgers, de samenleving en de economische actoren erop kunnen rekenen voor innovaties en nieuwe toepassingen.

Een Vlaams datanutsbedrijf treedt dan op als een ‘intelligente verkeerswisselaar van data’ die ervoor zorgt dat er een gelijk data-speelveld is voor alle spelers binnen de aangesloten ecosystemen. Het nutsbedrijf wordt een neutrale derde partij en brengt vertrouwen in de data-economie door data in tal van sectoren te laten samenwerken zonder dat de bedrijven, burgers en overheden in dit ecosysteem de controle over hun data verliezen. Met een intelligent ‘kluizensysteem’ en standaarden wordt dit volgens de overheid gewaarborgd.

In een eerste fase wordt 1.350.000 euro toegewezen aan Informatie Vlaanderen voor de voorbereidende activiteiten tot oprichting van dat datanutsbedrijf.Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More