Aandelen diep in het rood, en we zijn nog maar net begonnen

Slechtste beursweek sinds 2008.

Beurzen lijden aan het kuddegeest-syndroom en zijn daardoor vatbaar voor zowel euforie als paniek. We beleven de kroniek van een aangekondigde ziekte. Iedereen voorspelde een economisch bloedbad met de uitbraak van het coronavirus, maar iedereen leek zichzelf te kalmeren door te relativeren. We hielden mekaar voor dat corona niet meer was dan een kwalijke griep.De beurzen gingen zelf stijgen bij het begin van de crisis.

Maar, vorige week is een financiële duikvlucht ingezet. Bedrijven beginnen grote verliezen te lijden, wereldwijd. AB InBev, de grootste brouwer ter wereld, meldde dat het coronavirus hen minstens 170 miljoen dollar winst zal kosten, luchtvaartmaatschappijen schrappen massaal vluchten en trekken aan de alarmbel. Apple verloor deze week 173 miljard dollar aan beurswaarde, Microsoft 155 miljard, Google 115 miljard en Amazon 105 miljard. Bij ons verloor de Bel-20 index bijna 60 miljard euro aan beurswaarde, sinds zijn toppunt op 17 februari. En nu Rusland in Syrië gaat armworstelen met Turkije, is het hek helemaal van de dam.

En toch staan we nog maar het begin van de malaise. Het coronavirus is nog maar net aan zijn opmars begonnen als pandemie. Tot nu toe incasseerden we enkel nog maar de ‘collateral damage’ van het virus. Als straks niet alleen de toeleveringsbedrijven, maar de bedrijven zelf gaan sluiten, dan zal cornona een economisch dodelijke impact hebben.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More