‘A Family Affaire’: ongehevelde littekens

Een must voor de liefhebber van documentaires: dertien awards wereldwijd, waaronder ‘Het Gouden Kalf’.

Tom Fassaert ontvangt een geheimzinnige uitnodiging van zijn 95-jarige oma Marianne uit Zuid-Afrika. Het is het begin van een emotionele zoektocht naar de verstoorde relaties binnen zijn familie. Grootmoeder Marianne, is een vrouw die hij op dat moment alleen kent van mythes en de overwegend negatieve verhalen die zijn vader hem verteld heeft. Zij was een beroemd fotomodel in de jaren 50, een echte diva. Als moeder plaatste ze haar twee zoons in een kindertehuis en emigreerde ze van de één op de andere dag naar Zuid-Afrika, ver weg van haar familie.

Fassaert besluit in te gaan op haar uitnodiging, maar niet zonder zijn camera mee te nemen. Bij aankomst blijkt oma nog steeds een femme fatale, wiens obsessie zich nu op haar kleinzoon richt. Terwijl Tom achter haar façade probeert te komen, raakt hij steeds dieper verstrengeld in zijn eigen familiegeschiedenis.

A Family Affair was de openingsfilm op het IDFA in 2015 en heeft daarna op meer dan 50 andere nationale en internationale festivals gedraaid. Bij onze noorderburen trok A Family Affair meer dan 25.000 bioscoopbezoekers, waarmee het de Kristallen Film status bereikte. De film is zelfs in Amerikaanse bioscopen uitgebracht, wat uitzonderlijk is voor een documentaire-film. Tot nu toe heeft A Family Affaire dertien awards gewonnen in het binnen- en buitenland, waaronder in 2016 Het Gouden Kalf voor de beste lange documentaire.

CANVAS / 18oktober, om 24:50 – 23:40 : ‘A Family Affaire’

 

 

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More