79 imams in België gelinkt aan extremistische dreiging

Moskeeën in België worden als dusdanig niet gevolgd door de Staatsveiligheid (VSSE). Wel kwamen volgens bevoegd minister Van Quickenborne in 2019 liefst 44 moskeeën en 52 vzw’s voor in dossiers die door de VSSE werden geopend wegens een mogelijke dreiging van islamitisch extremisme.

Daarnaast maakten 79 personen die de functie van imam uitoefenen, deel uit van een dossier gelinkt aan een extremistische dreiging. In 39 van deze gevallen (de moskeeën, vzw’s en imams) werd één of meerdere keren informatie uitgewisseld met buitenlandse partnerdiensten. In Nederland is dat de AIVD. In ons buurland worden ze eveneens met islamitisch extremisme geconfronteerd.

Van Quickenborne antwoordde op enkele gerichte vragen van kamerlid Katleen Bury (VB). De Veiligheid van de Staat (VSSE) werkt binnen het kader van haar wettelijke bevoegdheden op extremistische dreigingen (artikel 8 van de organieke wet met betrekking tot inlichtingendiensten), waaronder het islamitisch extremisme. Dit houdt in dat voor de personen en organisaties die een dreiging vormen op het vlak van extremisme, een dossier wordt geopend. Er wordt door de VSSE dus niet specifiek op moskeeën gewerkt. Het kan uiteraard wel zo zijn dat een bepaalde extremistische dreiging zich in een moskee situeert. Onlangs gaf VSSE nog een negatief advies over de grote moskee van Brussel. 


 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More