63 miljard euro Belgisch geld verschuilt zich in het buitenland

Een Europees rapport over belastingontduiking onthult een schat aan buitenlandse rekeningen.

De Standaard mocht de cijfers van het Europese rapport inkijken en berekende dat België daarmee jaarlijks zo’n 2 miljard euro aan belastingen misloopt. De cijfers dateren van 2016, het gaat enkel over particulieren en het zijn uiteraard slechts de officiële cijfers. . De werkelijke omvang van het het gevluchte kapitaal is ongekend, omdat ingenieuze boekhoudkundige constructies een overzicht onmogelijk maken. Op zich is het parkeren van geld op buitenlandse rekeningen niet strafbaar, al zijn de onderliggende motieven wel belastingontduiking en illegale witwaspraktijken. Maar daar spreekt het rapport zich niet over uit.

Als we uitgaan van 63 miljard euro dan komen we op 14 procent van het Belgische bruto binnenlands product, en een gemiddeld verlies aan belastingen van 2,6 miljard euro (tussen 2004 en 2016). Daarmee heisen we ons naar de zesde plaats binnen Europa wat betreft gemiste belastingen.

De Belg staat bekend als de charlatan van de achterdeur en de reden hiervoor is niet moeilijk te vinden. Mensen zoeken naar alternatieven omdat de belastingdruk veel te hoog is. Een Belg betaalt maximum 47,3 procent tegenover het bruto binnenlands product en is daarmee nummer twee in Europa na Frankrijk. En dan zijn daar niet de indirecte belastingen bij gerekend, de BTW bijvoorbeeld, die we betalen op alles wat we kopen. Een mens begint pas in oktober-november geld voor zichzelf te verdienen als je een leven van inkomsten zou herleiden tot 1 jaar.

Dus?

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More