“60 procent ziekenhuisopnames volledig gevaccineerden”

En na delta komt…

Het vaccin zou onze weg naar de vrijheid zijn, maar zo ziet het er momenteel dan toch niet uit. Misschien dat we komend najaar weer regeltjes krijgen om tenminste ‘kerst te redden’, we vervolgens tijdens die kerst alleen aan de feestdis zullen zitten om pasen te redden, we in pasen toch wat kalmer aan doen om de zomer van 2022 niet te verknoeien enzovoort.

Toen Sam Brokken in ‘De Zevende Dag’ de zin van iedereen te vaccineren in twijfel trok omdat gevaccineerden volgens hem het virus eveneens konden doorgeven, was het kot te klein. Niet alleen ‘t VRT-kot, want de Hasseltse Hogeschool PXL ontsloeg Brokken vervolgens op staande voet.

Toch wel een beetje zuur voor sommigen, nu blijkt dat Brokken nog gelijk had ook. Desondanks klinkt het advies nog steeds: vaccineren, vaccineren en nog eens vaccineren. A ja, want gevaccineerden kunnen het virus wel ‘dragen’, de kans dat zij ernstig ziek worden is volgens topdokters en toppolitici wel heel erg klein.

Patrick Vallance is de hoofdadviseur van de Britse overheid. Op 19 juli deed hij een straffe uitspraak tijdens een persconferentie: “Zestig procent van de huidige ziekenhuisopnames bestaan uit volledig gevaccineerden.” Hoezo, eens je gevaccineerd bent, is de kans toch bijzonder klein dat je nog in het ziekenhuis terecht komt?

Oeps, foutje. Dokter Vallance zag zijn blunder al snel in, want niet veel later stuurde hij volgende tweet de wereld in: “Correctie, een statistiek die ik gaf tijdens de persconferentie vandaag, was fout. Zestig procent van de nieuwe covid-ziekenhuisopnames zijn géén dubbel gevaccineerde mensen. Het moest andersom: zestig procent van de covid-hospitalisaties momenteel zijn ongevaccineerde mensen.”

Iedere Brit heeft zo zijn gedacht over de tweet. Volgens ‘antivaxers’ sprak Vallance eerst de waarheid, maar ‘moest’ hij die bijdraaien omdat anders het voorgeschotelde plaatje niet klopte. Volgens mensen die pro het vaccin zijn, is dit hét ultieme bewijs dat het vaccin werkt, en is het de dikke vette schuld van de ‘antivaxers’ dat die hele coronamiserie nog steeds niet uit de wereld is. Wellicht was het helemaal niet zo bedoeld, maar de tweet zet mensen helemaal tegen elkaar op. Straks breekt er nog een oorlog uit: de antivaxers tegen de anti-antivaxers. Of zoiets.

Je kunt het natuurlijk ook zo bekijken: als zestig procent van de ziekenhuisopnames mensen zijn die niet volledig gevaccineerd zijn, dan wil dat zeggen dat veertig procent dat wél is. En dat is nog steeds wreed veel voor een vaccin dat zou moeten beschermen, lijkt ons.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More