6 Covidstatistieken waar experts en politici het liever niet over hebben

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Naar aanleiding van de beperkte versoepelingen die het overlegcomité gisteren aankondigde, leek het ons een goed idee om het laatste onderzoek van Sciensano eens te gaan uitspitten. Daar kwamen een paar statistieken aan het licht die overheid en experts liever niet aanhalen in hun discours.

Op Twitter werd er de voorbije week nogal schertsend gedaan over een fout die in het Sciensano-onderzoek was geslopen. Men schreef immers dat maar liefst 7 procent van de bevolking sinds het begin van de pandemie een zelfmoordpoging had gedaan.
Wat bleek: dat was eigenlijk 0,6 procent.

Maar voor de rest werd er over de resultaten van dit onderzoek niet bijzonder veel gerapporteerd. Dus leek het ons aangewezen om dat zelf eens te gaan uitzoeken.

Gedaan met de goed nieuwsshow

We horen politici het constant zeggen: “de meeste mensen houden zich heel goed aan de maatregelen”. Maar is dat zo? Uit de cijfers blijkt duidelijk dat dit minder en minder het geval is.

In bovenstaande grafiek wordt er gekeken naar het percentage mensen dat aangeeft de maatregelen niet strikt na te leven. 

“Dit percentage lag in april 2020, bij de aanvang van de pandemie, het laagst en is in juni en september telkens toegenomen. In december 2020 lag het percentage echter opnieuw lager dan in september. We zien nu dat het percentage ten opzichte van december opnieuw is toegenomen; opnieuw meer mensen geven aan de maatregelen niet strikt te respecteren. Voor de fysieke afstand is dit nu 41% (evenveel als in september 2020).”

Sciensano geeft aan dat de cijfers terug zijn zoals in september. Als je dan weet dat dit de slechtste cijfers waren sinds het uitbreken van de crisis, begrijp je dat het niet de goede kant op gaat. 

1. Fysiek contact is belangrijk 

Het meest opvallende cijfer is duidelijk de niet naleving van ‘het beperken van nauwe contacten’. Daar zie je dat de helft (!) van de respondenten aangeeft deze maatregel niet strikt op te volgen. 

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

 

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More