54,5 graden in Death Valley, hoogste temperatuur ooit, of niet?

En wij hier maar zagen over het weer!

Zondag – om 15.41 uur om precies te zijn – wees het digitale kwik in Death Valley, een temperatuur van 54,5 graden Celsius aan. Volgens de National Weather Service zou dat de hoogste temperatuur zijn die ooit is gemeten.

Al is daar wel de nodige discussie over. In 1913 zou het daar op de 10de juli 56,7 graden warm zijn geweest. Zeg maar gerust: heet. Wanneer de temperatuur hoger is dan je lichaamstemperatuur, dan is je lichaam niet lang in staat is om zelfstandig af te koelen. Niet aangenaam dus.

Death Valley is zonder meer de laagste, heetste en droogste plek van Amerika. Furnace Creek, waar de temperatuur gemeten wordt, ligt ongeveer 58 meter onder zeeniveau. Wie zich in het gebied begeeft mag dat alleen onder bepaalde voorwaarden: je moet voldoende drinken bij je hebben en lange cowboytochten zijn uit den boze. Er zijn nog een aantal plekken op onze bol waar je geen kacheltje nodig hebt. We zetten de records even op een rij.

Maar het kan ook berenkoud zijn, zo koud dat dat het vocht van je ogen bevriest. Het verschil tussen de koudste en de warsmte plek op aarde is maar liefst 145,9 graden Celsius.

 

Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More