400.000 sneltesten per week, wie gaat dat leveren en betalen?

“Lapmiddelen in plaats van oplossingen.”

Ben Weyts (N-VA) verdient een pluim omdat hij ervoor vecht om de scholen open te houden. Koste wat kost. Maar, ondertussen schuurt iedereen tegen de limieten van het aangename aan. Je wilt geen tiener zijn in tijden van corona. Schoolpersoneel al evenmin. Sta maar eens en dag lang in de geur van je eigen mond les te geven, in een koude klas, waar de ramen openstaan en de mimiek van je publiek beperkt is tot een paar ogen.

Zijn scholen nu wel of niet een motor van de pandemie? Een sluitend antwoord hebben we niet. Ondertussen zijn de klaslokalen voor Pasen alweer een week eerder dicht en zoekt men wanhopig naar oplossingen. Vaccineren dat het een lieve lust is? Vergeet het, het hele vaccinatieprogramma draait vierkant. In plaats daarvan zoekt men z’n toevlucht tot oplap-oplossingen: ingewikkelde uurroosters, open ramen, halve hele dagen en afstandsonderwijs.

Sinds kort is er echter nieuwe hoop: de sneltests. Ben Weyts ziet daarin een (dure) bondgenoot. Hij rekent op 400.000 zelftesten per week voor de scholen. Al is het maar zeer de vraag of zo’n lading snel beschikbaar zal zijn. Tot nog toe is er amper één farmabedrijf dat sneltesten mag leveren. “We willen de stap zetten naar preventieve testen. Door repetitief gebruik te maken van zelftesten, kunnen we na de paasvakantie nog veiliger aan de slag”, aldus Weyts. Maar het lijkt erop dat het een zoveelste logistieke nachtmerrie wordt. De vraag is of we wel wekelijks over zo’n groot aantal zelftesten zullen kunnen beschikken. Op dit moment is er immers nog geen énkele zelftest beschikbaar, want de eerste levering arriveert pas dinsdag in ons land. De Vlaamse regering zal nu een overheidsopdracht uitschrijven om eigen zelftesten te bemachtigen.

Het is een jaar lang Sinterklaas. Ooit zal iemand de rekening moeten gaan betalen, niet?

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More