40 ton bommen op IS (video)

30

 Amerikaanse luchtmacht bombardeert Irak.

40.000 kg aan lasergestuurde bommen zou er volgens de Amerikaanse luchtmacht gedropt zijn op een schuilplaats van IS in de Iraakse provincie Salah ad Din. Met veel gevoel voor dramatiek postte de militaire woordvoerder Myles B. Caggins III een filmpje van het bombardement op twitter.

In de film zie je hoe Iraakse terreurbestrijders samen met ons toekijken naar een indrukwekkend bombardement, ondersteund door dramatische muziek. Je hoort nog net niet de stem van Robert Duvall uit apocalypse now: “I love the smell of napalm in the morning… it smells like… victory.”

De gelijkenis is treffend. Ook het gebruik van de bombastische muziek doet sterk denken aan de Wagner-muziek uit de film van Coppola. Echter,  de film van Coppola is fictie , het filmpje van vandaag is harde realiteit. Niet alleen de realiteit van het bombardement, maar ook de realiteit van het hedendaagse infotainment.

Hoe dan ook, de Amerikanen laten ons weten dat ze afrekenen met de gevluchte IS-strijders die zich in het gebombardeerde gebied zouden bevinden.

IS wordt dan wel als verslagen beschouwd, vermoed wordt dat er nog zo’n 30.000 strijders, die uit alle hoeken van de wereld kwamen, strijdvaardig rondlopen.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur