30 miljard euro, maar niemand is zeker is dat het werkt

Grootste kernfusieproject ter wereld moet de planeet redden.

 

In Zuid-Frankrijk is de bouw van het grootste kernfusieproject ter wereld – ‘Iter’ (latijn voor ‘de weg’) – van start gegaan. Het doel is het opwekken van de ultieme schone energie. Kostprijs: 20 miljard euro.

Kernfusie is een ander proces dan kernsplijting. Er komt geen uranium en plutonium aan te pas. Er komt dan ook geen radioactief afval. Bij kernfusie probeert men de zon na te bootsen en laat men atomen samenkomen.

Men weet nog niet of het daadwerkelijk werkt. Kernfusie is nog altijd voer voor discussie: kan het, en kan het iets nuttigs opleveren?

De bedoeling is dat ‘Iter’ deze vraag voor eens en voor altijd beantwoordt. Als het werkt, dan is dit wellicht het belangrijkste project van deze eeuw, een oplossing voor onze energievoorziening en de opwarming van de aarde.

Zo ver is men nog lang niet, mocht het wat opleveren, dan spreken we over 2060 voor concrete resultaten.

Aan het project werken 35 landen mee. De Franse president Macron zei dat de reactor “de belofte van vrede” brengt, omdat er zoveel landen aan het project samenwerken voor het algemeen belang.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More