3 op 10 prostituees reageren niet op sms klant

De politiezone van Brussel Noord (Schaarbeek, Evere, Sint-Joost-ten-Node), sectie mensenhandel, heeft tijdens de maand april van dit jaar 21 erotische advertenties op een niet nader genoemde site gecontroleerd die een activiteit op het grondgebied voorstelden. Het gaat concreet om privéprostitutie via advertenties (escortdiensten en ontvangst thuis).

Tijdens deze controles bleef iets minder dan 30% van de verzoeken per sms voor een afspraak onbeantwoord. Op ruim 70% van de verzoeken per sms, bij vijftien advertenties dus, om fysiek contact te hebben in het kader van prostitutie kwam er wel een reactie. Wat het eerste punt betreft, zou het kunnen dat de dames weten dat de sms van een politiedienst komt en dat ze daarom niet reageren.

Van de betrokkenen bij deze vijftien advertenties gaf 40% een afspraakadres buiten het grondgebied van Brussel Noord. Nog eens 20% verbrak elk contact vlak voor de afspraak. Wat het eerste probleem betreft, zou een eengemaakte Brusselse politiezone een oplossing zijn. Ook samenwerking tussen de Brusselse zones zou een oplossing zijn.

Daarbij ging het om adressen in appartementsblokken met camerasystemen of waar de aankomst zichtbaar was door de open ruimte.

Zo bleven zes advertenties over waarbij het afspraakadres op het grondgebied lag en een fysieke ontmoeting plaatsvond. In die gevallen werd dan ook effectief een controle uitgevoerd. Vijf van de zes advertenties werden na die controle gedeactiveerd.

Eén advertentie werd mogelijk opnieuw online geplaatst in een lichtjes gewijzigde vorm (ander telefoonnummer, omkering van voor- en achternaam, taal van het bericht gewijzigd van het Engels in het Frans, inhoud van het bericht ietwat bijgestuurd).

Het valt Johan Debuf, eerste hoofdinspecteur van politie Politiezone Brussel Noord, op dat de meeste nog actieve prostituees van Latijns-Amerikaanse origine zijn. Zij claimen heel weinig informatie te hebben over de COVID-19-pandemie in het algemeen en nog minder over de specifieke maatregelen in België. Op enkele uitzonderingen na blijkt wel niet dat sekswerkers die normaal actief zijn in de tippel- of raamprostitutie zouden zijn overgeschakeld naar het private circuit. Debuf gaf de informatie in een recent rapport van Myria over mensenhandel.

 
 
 
 
Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More