2,6 miljard euro aan cocaïne in beslag genomen in ons land

Dat komt overeen met bijna 53 ton. Een indrukwekkende hoeveelheid, maar wat nog het meest opvallend is, is de nieuwe manier waarop de drugsbazen hun waren ‘verschepen’.

Op een jaar tijd hebben de douane en politie bijna 53 ton cocaïne onderschept in België, goed voor zo’n 2,6 miljard euro. Dat schrijft HLN. Het merendeel vonden ze in de haven van Antwerpen, nog altijd één van de grote invoerpoorten van West-Europa volgens Marc Vancoillie van de Centrale Dienst Drugs van de federale politie. Een groot deel van de drugs in de haven van Antwerpen is bestemd voor Nederland, Engeland, Duitsland en zelfs Scandinavië. Maar ook de haven van Gent noemt Vancoillie een risicohaven. Vorig jaar werd daar 2,2 ton cocaïne onderschept.

Maar wat nog het meest opvallend is, is dat er tegenwoordig ook enorm veel drugs verzonden worden via een heel ander soort ‘haven’. Volgens Vancoillie blijft de drugsmaffia proberen om nieuwe invoerwegen te zoeken. En sinds anderhalf jaar hebben ze die ook gevonden: het postsorteercentrum op Brucargo, de vrachtluchthaven van Brussels Airport. Van daaruit vertrekken steeds meer drugspakketten richting Australië en Nieuw-Zeeland. Een brief of pakje dat verzonden wordt, bevat gewoonlijk 300 tot 500 gram cocaïne.

Ondanks de strenge controles op de postpakketten, zullen er altijd briefjes zijn die door de mazen van het net glippen. En met de brieven die wel onderschept worden, zouden de drugbazen zelfs niet inzitten. In Australië en Nieuw-Zeeland betalen druggebruikers immers tot 200 euro voor een gram cocaïne, terwijl die bij ons aangekocht kan worden voor 22 tot 25 euro per gram. De aankoopprijs van een kilo cocaïne ligt in België dus rond de 25.000 euro, maar de drugbaronnen verdienen er wel 200.000 euro aan op het zuidelijk halfrond. Zij liggen er dus niet bepaald wakker van wanneer er een paar brieven op de luchthaven in beslag worden genomen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More