Hongarije lacht de EU nog maar eens uit in zijn gezicht

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Het is nog maar eens ambras in de Europese klas. En het is weer de Hongaarse president Victor Orban die kop van jut is. Zijn regering stemde vorige week een wet die ‘LGBT-propaganda’ weert uit het straatbeeld en onderwijs. Een groep van 14 Europese landen, met een voortrekkersrol voor België, is verontwaardigd en veroordeelt de wet. Met woorden, maar zonder daden.

De Europese Unie veroordeelde gisteren nieuwe wetswijzigingen in Hongarije. Maar zoals dat in de EU gewoonte is, betekent ‘veroordelen’ natuurlijk niet dat er sancties uitgevaardigd worden. Het gaat om een ‘sterk statement’, waarin men zegt dat ‘dit echt niet kan, hoor’.

Concreet stond in het statement onder andere: “de vrijheid van meningsuiting wordt geschonden door deze amendementen. Het stigmatiseren van LGBTQ+-mensen is een duidelijke schending van hun fundamentele recht op waardigheid.”

Dus volgens de 14 EU-leden worden de fundamentele rechten van medeburgers geschonden. En toch komt men niet verder dan een staaltje poseren. Politici struikelen over elkaar om als eerste Hongarije te veroordelen voor de camera. Maar concrete actie is voorlopig dus niet aan de orde.

En ook heel wat Europese steden springen mee op de wagen, nadat de UEFA besliste om het stadion van München vanavond niet te laten oplichten in regenboogkleuren.
Duitsland speelt er om 21u tegen Hongarije, en men wilde een signaal sturen naar de Hongaarse overheid. Maar de UEFA zei dus nee. Zij willen niet dat ‘politiek en sport gemengd worden’. 

Wat nogal raar is voor een organisatie die miljoenen investeert in campagnes als ‘Say No to Racism’, maar goed.

Ondertussen haalt Orban de schouders op, en gaat hij gewoon door. Zijn ministers en woordvoerders gaan ook publiekelijk in tegen de rest van de Unie, en gebruiken dit issue handig als politieke propaganda in eigen land.

Geen fan van ‘homocultuur’

Het is trouwens niet de eerste keer dat Hongarije wetgeving aanneemt die op z’n minst ‘LGBT-onvriendelijk’ kan genoemd worden.

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More