22 jaar na Diana’s dood: “Auto was total loss. Maar zij zag er verbazend oké uit om uit dat wrak te komen!”

201

Het is precies 22 jaar geleden dat de Queen of Hearts na een wilde achtervolging van paparazzi zich te pletter reed in een Parijse tunnel. Nog altijd wordt er gespeculeerd over haar tragische dood. Volgens verschillende Britse kranten waren haar laatste woorden: “Hij heeft me vermoord.’

Brandweerman Gourmelon was met zijn team die avond als eerst ter plaatse en doet zijn verhaal. ” Het eerste wat we deden was kijken wie er gewond was en wie er nog leefde. We behandelden het als ieder ander ongeval.”

Gourmelon stond op dat moment bij het wrak van de Mercedes waarin prinses Diana zich bevond. Haar vriend Dodi Al-Fayed werd ter plaatse dood verklaard. “Diana heeft haar grote liefde voor haar ogen dood zien gaan,” zegt een geëmotioneerde Gourlemon: “Ze wist perfect wat er aan de hand was.” Henri Paul, de dronken chauffeur, was door de brutale crash op slag dood.

“Twintig jaar heb ik gezwegen,” verklaart Gourmelon: “Ik wist niet dat ik met prinses Diana te maken had, tot één van hulpverleners het me in de ambulance vertelde. Als brandweerman en lid van het leger heb ik al die jaren niet mogen spreken. Maar nu ik met pensioen ben, mag het dus wel. Nu twintig jaar later vind ik dat de familie mijn verhaal en de waarheid mag horen.”

Verschillende bronnen beweren dat haar laatste woorden waren : “Hij heeft me vermoord, die rotzak heeft me vermoord, hoe moet het nu met mijn jongens?”, maar Gourmelon spreekt dat tegen. “Ik heb naast haar gezeten en hield haar hand vast. Ze zag er verbazend oké uit om uit dat wrak te komen. Ze had een lichte verwonding aan haar rechterschouder, maar verder geen spatje bloed op haar. Ze lag op de vloer van de achterbank toen ik de deur openbrak. Ze bewoog een beetje en ze vroeg me : ‘Mijn God, wat is er gebeurd?’ Ze had de hele tijd haar ogen open en was bij bewustzijn. Zover ik wist leefde ze en zou ze het ook overleven en ik was opgelucht toen de ambulance haar kwam halen. Later hoorde ik dat ze in het ziekenhuis was overleden. Er waren blijkbaar ernstige inwendige letsels.”

Alle onderzoeken bevestigen dat het ongeluk te wijten was aan de chauffeur die te veel alcohol had gedronken en in een poging om de wilde achtervolging van de paparazzi te ontlopen, de controle over het stuur verloor. Maar Dodi’s vader, Mohamed Al-Fayed (eigenaar van ondermeer het Parijse Ritz Hotel en het Londense warenhuis Harrods) bleef herhaaldelijk beweren dat het geen ongeluk was, maar het resultaat van een samenzwering waarbij onder andere de hertog van Edingburgh, MI-5 en anderen bij betrokken waren. Een Brits onderzoek van 2006 echter leidde tot een rapport waarin vermeld werd dat Al-Fayeds vragen en bedenkingen geen goede basis waren voor verder onderzoek en verworpen moesten worden.

Nu, 22 jaar later blijft Diana, princess of Wales als een tragische sprookjesprinses de harten van miljoenen mensen beroeren.

‘Candle in the wind’, het lied dat Elton John, die een goede vriend van haar was, op haar begrafenis voor haar zong blijft, met 33 miljoen exemplaren, de best verkochte cd-single aller tijden.

REACTIES

Lees ook Meer van deze auteur