20% minder werken kan de planeet redden

Boeken neer en computers uit: met 2 uur werken per dag redden we het klimaat!

Een studie van de denkgroep Autonomy toonde aan dat de werkweek serieus inkorten niet alleen een positief effect zou hebben op het individuele welzijn van de werknemers, hun mentale gezondheid en productiviteit, maar ook de uitstoot van broeikasgassen en onze ecologische voetafdruk kan reduceren. In Duitsland zouden ze bijvoorbeeld maar zes uur per week moeten werken en in het Verenigd Koninkrijk negen uur om hun doelstellingen betreft de uitstoot van broeikasgassen te halen. Deze doelstellingen werden opgelegd door de VN. In Zweden moeten ze daar helaas wat langer voor werken. Autonomy raadt hen aan om een werkweek van twaalf uur in te lassen. De gemiddelde werkweek bedraagt in Zweden immers al maar 36,5 uur, waardoor zij sowieso al minder CO2 uitstoten.

De onderzoekers baseerden zich hiervoor op voorgaande studies, waaruit bleek dat 25% minder uren kloppen op kantoor, zou resulteren in 20% minder uitstoot van broeikasgassen en een reductie van 30.2% op onze ecologische voetafdruk. Het gaat dan om de uitstoot die veroorzaakt wordt door woon-werkverkeer en het koolstofintensieve verbruik dat een werkgerichte maatschappij met zich meebrengt. Eén nationale stakingsdag per week zou zelfs al een groot effect hebben op het klimaat, niet alleen wegens de verhoogde gewaarwording van het probleem en de druk van de publieke opinie, maar ook gewoon omdat het een onmiddellijke verlaging van CO2-uitstoot met zich meebrengt. Tenminste, als we ons daarvoor niet massaal naar Brussel verplaatsen, maar gewoon deelnemen aan de staking vanuit onze luie zetel.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More