Inloggen

Log in of maak je account aan.

Wachtwoord vergeten? Registreren
Registreren
Wachtwoord vergeten

Wachtwoord vergeten? Voer je gebruikersnaam of e-mailadres in. Je ontvangt een link via e-mail om een nieuw wachtwoord in te stellen.

Registreren
Start Magazines Zoeken Shop Rubrieken

1,4 miljard mensen en slechts één nieuwe besmetting?

Redactie - 13-05-2020

Nieuwe gelekte data werpen een nieuw licht op geloofwaardigheid van de Chinese cijfers.

Officieel telt China 82.000 besmettingen en 4.600 doden. Dat zou wel eens de grootste leugen in de geschiedenis van de mensheid kunnen zijn. Zo nu en dan meldt China dat er nog enkele nieuwe besmettingen zijn vastgesteld, maar als je de vergelijking trekt met de rest van de wereld, lijkt dat onmogelijk.

Waarom weigert Peking de toegang tot data over het coronavirus, terwijl die nuttige informatie zou kunnen bevatten voor de rest van de wereld? Omdat het bureaucratische fouten bevat en dat het falen van de Chinese systemen ontmaskert? Of is het omdat Peking vreest dat onderzoekers de uitgebreide cover-up leren kennen en daarmee aantonen dat China helemaal niet beter uitgerust is dan de rest van de wereld om een pandemie te bestrijden?

China heeft naast de bekende grote Chinese muur een nog veel grotere digitale muur rond zich opgetrokken. Buitenlandse IP-adressen, met name Amerikaanse adressen, krijgen geen toegang tot Chinese data. Toch is een team van onderzoeksjournalisten van het Amerikaanse tijdschrift Foreign Policy en 100Reporters er in geslaagd door te dringen tot een belangrijke Chinese dataset. Zij lieten uitschijnen dat ze vanuit Uruguay waren ingelogd en claimen nu in het bezit te zijn van een gelekte dataset van 640.000 rijen met informatie over besmettingen uit minstens 230 Chinese steden. De data tonen geen namen van patiënten, maar wel zeer exacte locaties van waar de besmettingen zijn vastgesteld. De gegevens zouden afkomstig zijn van een Chinese universiteit en werden wellicht verzameld met behulp van het leger.

Uit veiligheidsoverwegingen willen ze de gegevens niet delen, maar ze onderzoeken wel hoe ze de informatie beschikbaar kunnen stellen voor onderzoekers die de verspreiding van het coronavirus bestuderen.

Deze informatie voedt wellicht het wantrouwen van Trump. Die beschuldigt China al langer van nalatigheid en het achterhouden van informatie. Je kan hem geen ongelijk geven. Het officiële aantal besmettingen en overlijdens dat China doorgeeft, zijn totaal ongeloofwaardig. Gewoon één blik op de wereldkaart van de John Hopkins universiteit vertelt je dat er iets niet klopt.

Dat er op dit moment slechts een handvol besmettingen zouden zijn in land van die omvang, dichtbevolkt en met een hygiëne die vaak onbeschrijfelijk slecht is, is totaal ongeloofwaardig. De vraag is wat de reactie van de VS en de rest van de wereld zal zijn, als deze nieuwe data blijken te kloppen. Je kan onmogelijk de andere kant opkijken als een natie om wille van een obscure ideologie de wereld een dodelijke pandemie instuurt.

 

Vs China Trump Corona Leugen Datalek

Reacties

Resterende karakters 500

Lees meer

Nieuwsbrief Mis nooit meer het laatste nieuws, exclusieve aanbiedingen en boeiende verhalen van P-magazine! Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte.
Zoeken