13 miljoen aan Limburgse fraude niet teruggevorderd wegens personeelstekort bij justitie

Zuhal Demir: “Dit is echt halluci­nant en werkt straffe­loos­heid in de hand.”

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open Vld) zegt dat hij zich bewust is van de moeilijke situatie in Limburg en dat hij dit jaar nog 125 miljoen euro gaat investeren. Met een ‘moeilijke situatie’ bedoelt Van Quickenborne dat er door personeelstekort – onder andere – fraudezaken met groene stroom van de rol worden gehaald omdat zaken met beklaagden in voorlopige hechtenis en zedenzaken voorrang krijgen. Geen uitstel, maar afstel dus.

Netbeheerder Fluvius heeft dit jaar in de provincie Limburg drie rechtszaken tegen fraudeurs lopen, samen goed voor maar liefst 13 miljoen euro, die niet behandeld zullen worden. Vlaams minister van Justitie en Energie Zuhal Demir (NV-A) is razend en wijst er ons op dat die 13 miljoen euro op onze energiefactuur zal terecht komen onder het luik Openbare Dienstverplichtingen (ODV). Dat zijn kosten die wel met energie hebben te maken, maar niet rechtstreeks met je persoonlijk elektriciteitsverbruik. Noem het kosten die door anderen worden gemaakt: renovatie van huizen, maar ook de uitbetaling van groenestroomcertificaten aan particulieren en bedrijven en dus ook wat niet van fraudeurs kan teruggevorderd worden.

“Dit is echt halluci­nant en werkt straffe­loos­heid in de hand”, aldus Demir. “De fraudeurs voelen zich ongenaak­baar en het ergste is dat het bedrag op die manier niet teruggevor­derd kan worden.”

In Limburg zijn er momenteel vijf rechters tekort (er gingen er vijf met pensioen), maar er lopen momenteel nog geen vacatures. Als je weet dat een benoemingsprocedure zeven maanden in beslag neemt, dan weet je ook dat er alvast dit jaar geen oplossing komt voor het personeelstekort in Limburg.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More