Voor het eerst in 50 jaar is er een nieuwe bank in België

NewB is niet alleen nieuw, maar ook anders.

De Europese centrale Bank geeft een vergunning aan de coöperatieve NewB om bankactiviteiten op te starten. Daarmee wordt De Nationale bank gevolgd die eerder al een ‘go’ gaf en kunnen klanten tegen de zomer een rekening openen bij NewB. Net voor Sinterklaas slaagde NewB-bestuurder, Koen De Vidts, erin om de de beoogde 35 miljoen euro bij elkaar te krijgen. 30 miljoen euro is de voorwaarde om een banklicentie te kunnen aanvragen.

Het idee voor NewB werd geboren vlak na de financiële crisis van 2008. Toen vonden enkele dromers mekaar om zich te engageren voor een bank die het anders doet. Die droom wordt nu werkelijkheid. NewB wil een “ethische en duurzame bank” zijn. Dat wil zeggen dat zij erop zullen toezien dat er geen verdacht geld op de rekeningen komt en dat het geld dat zij ter beschikking stellen alleen gebruikt wordt voor duurzame doeleinden. Geen investeringen in olie of wapens bijvoorbeeld.

NewB  is een online bank, geeft geen rente en een zichtrekening kan niet in het rood gaan. Een bankkaart kost 20 euro en pinnen aan de automaat 0,75 euro. Daarvoor krijg je wel een bank die – naar eigen zeggen – ten dienste staat van een samenleving die de planeet en de mensenrechten respecteert.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More