Een gevangenis zonder cellen (foto’s)

Luxeleven in Australische gevangenis.

Australië experimenteert met een open gevangenis, ook voor de zwaarste criminelen. 160 kilometer van Sidney bevindt zich het ‘Hunter Correctional Center’, de nieuwe maximaal beveiligde gevangenis voor 400 mannelijke gevangenen. Het begrip maximale beveiliging is hier echter op een totaal andere manier vorm gegeven.

In plaats claustrofobisch kleine cellen, koos men voor open zalen met individuele cabines voor de gevangenen. Zij hebben elk hun eigen bureau, bed en stoel en een 23-inch tv. Zij mogen de cabines inrichten zoals ze willen en mogen zelfs per dag 10 minuten ‘naar buiten’ bellen. Ze kunnen gebruik maken van een keuken met microgolfovens en koelkasten. Voor deze luxe worden ze wel geacht 5 uur per dag te werken.

Er werken 220 cipiers en er zijn in totaal 600 camera’s die alles 24/7 in de gaten houden. Na een eerste evaluatie, blijken er geen doden te zijn gevallen, geen aanvallen op het personeel, geen ontsnappingspoging en er wordt nauwelijks gevochten. Het aantal vechtpartijen zou ver onder het gemiddelde van andere zwaarbewaakte gevangenissen liggen. 4,33 per 100 gevangen namelijk, in de klassieke gevangenissen is dat 16,88 per 100.

1

Image 1 of 9

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More