100 dagen Biden: hoe zit het met zijn verkiezingsbeloftes

EXCLUSIEF VOOR ABONNEES

Ondertussen zitten we aan dag 102 van Joe Biden’s presidentschap. En dat zullen we geweten hebben. Net als bij zijn voorganger Donald Trump werd de start van zijn ambtstermijn gekenmerkt door een hele resem ingrijpende ‘executive orders’. Wij gingen voor jou na hoe hij het voorlopig doet op het gebied van zijn vijf belangrijkste verkiezingsbeloftes.

De reacties op zijn eerste honderd dagen zijn voorspelbaar. Aan de ene kant heb je de meeste Democraten, die ervan overtuigd zijn dat Biden’s maatregelen de VS ‘uit het slop halen’ en ‘terug op de kaart zetten’. En aan de andere kant heb je de Republikeinen, die in hem de linkse baarlijke duivel zien. Zoals steeds ligt de waarheid ergens in het midden.

Over zijn belangrijkste verkiezingsthema zullen we het hier niet hebben. Want laten we eerlijk zijn, dat was simpelweg ‘Donald Trump uit het Witte Huis krijgen’.
Begrijpelijk, aangezien Trump op zijn minst gezegd een rare figuur was, die heel wat centrumrechtse kiezers van de Republikeinse partij deed vervreemden. 

Dat was natuurlijk een weinig inhoudelijk thema, maar het werkte wel tijdens de campagne. 

Wij hebben het hier echter over de inhoudelijke thema’s. En daar valt wel iets over te zeggen, aangezien Biden tot nu toe nog niet veel heeft stilgezeten.

De thema’s die we bekijken zijn de volgende: De partijen verbinden (‘bipartisanship’), klimaat, immigratie, investerings- en buitenlands beleid.

Het eerste thema is een term die we bij ons, aangezien we een proportioneel kiesstelsel hebben, niet kennen. Maar ‘bipartisanship’, het verenigen van de twee gepolariseerde groepen in de samenleving, is in de VS een big deal

Verder lezen?

Word ook abonnee en lees
alle artikels en digitale magazines

Onbeperkt toegang tot alle artikels
en digitaal archief op PNWS.be.
Stop wanneer je wil.

Eerste 3 maanden €2.99 per maand
Nadien slechts €4.99 per maand

Ben je al abonnee?
Log hier in
en krijg toegang tot alle artikels en digitale magazines.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More