100.000 terugkerende Belgen, onze regering doet niets

“Het Passenger Location Form (PLF) van Karine Moykens is een grap.”

De dijken staan op springen en de regering stuurt mannetjes uit met plakband. Daarmee kan je de controle van de terugkeer van al wie – tegen het advies in – met vakantie ging, vergelijken. De overheid schreeuwt moord en brand als er weer eens een Joods feestje wordt stilgelegd of een voetballer zijn maatjes knuffelt, maar ondertussen staan 100.000 toeristen op het punt zonder sluitende controles weer terug te keren uit rode zones.

De mutant uit het Verenigd Koninkrijk veroorzaakt grote ongerustheid bij de wetenschappers. Onze cijfers zijn (eindelijk) gedaald en blijven dalen – ook vandaag weer met 30 procent – het zou dwaas zijn om al onze inspanningen teniet laten doen door terugkerende toeristen. Verschillende experten opperen daarom het voorstel om een strenger grensbeleid te installeren: álle reizigers verplicht testen en hen strikt in quarantaine plaatsen. “Zoniet maken we dezelfde fout als met de terugkerende skiërs destijds en zal de pandemie opnieuw aangewakkerd worden.”

“Het Passenger Location Form (PLF) is een grap”, zegt Geert Molenberghs. Hij heeft gelijk. De überambtenaar, Karine Moykens, kan dan wel staan preken dat ze strenger zullen optreden, er kan wettelijk niet gecontroleerd worden wat een reiziger in het buitenland heeft uitgespookt. Op 19 december schreven we in P-magazine dat je niet kan controleren wat je niet mag controleren. De kerstvakantie is bijna gedaan en nu pas wordt men wakker. Je kunt op het localisatieformulier nog altijd zélf aangeven hoeveel risico je nam op vakantie. Geen test, geen quarantaine.

Erika Vlieghe, voorzitster van de GEMS, schoof gisteren in ‘De Standaard’ het idee naar voren om terugkerende Belgen gewoon te behandelen als buitenlanders. Concreet betekent dat, of een negatieve test kunnen voorleggen, of gecontroleerd worden aan de grens en daar een test afnemen. “Minister Vandenbroucke heeft het advies van de experten ontvangen, en we zullen nu binnen de regering kijken of we eventueel regels kunnen aanscherpen”, klonk het in Brussel.

Too little, too late.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More