10 jaar Rundskop!

Matthias Schoenaerts in Rundskop

Driewerf hoera! Vandaag is het exact 10 jaar geleden dat Michaël Roskam zijn debuutfilm ‘Rundskop’ op de wereld los liet. Reden genoeg om deze kopstoot van een film nog eens extra in de aandacht te zetten en dus gingen wij op zoek naar enkele interessante weetjes.

1. Het ‘Jacky Vanmarsenille’- dieet

Matthias Schoenaerts kwam voor zijn rol als Jacky, de Limburgse veeboer, maar liefst 27 kilo bij. Naar eigen zeggen verorberde hij duizenden bananen en at hij 2400 blikjes tonijn in een jaar. Goed voor een gemiddelde van maar liefst 6000 calorieën per dag. Daarbovenop deed hij intensief aan krachttraining en nam hij een dagelijkse dosis van tientallen pillen, bestaande uit aminozuren, creatine, visolie enz. De acteur dacht er initieel over na om steroïden te nemen maar na zich uitvoerig te laten informeren, bleek dat veel schadelijker en gevaarlijker dan hij dacht. Uiteindelijk deed hij er 2 jaar over om het gewenste resultaat te behalen. Respect!

2. The One Thing To Do

Rundskop was niet de eerste samenwerking tussen Schoenaerts en regisseur Michaël Roskam. Want vooraleer die laatste zijn eerste langspeler draaide, had hij reeds 3 kortfilms op zijn palmares staan. The One Thing To Do was zijn derde en daarin vertolkt Matthias Schoenaerts de rol van Edward Monskii, een zowel emotioneel als fysiek gehavende man. Ook Roskam zijn vaste director of photography, Nicolas Karakatsanis, was toen al van de partij. De drie zouden later ook nog samenwerken aan The Drop uit 2014, Le Fidèle uit 2017 en onlangs nog (hoewel het nog steeds niet bevestigd is wie onder de laag make-up zit) Het slachtoffer, die als afsluiter diende voor de kortfilmreeks Lockdown.

3. Oscar- nominatie

De film sleepte massaal veel prijzen en nominaties (o.a. een Magritte voor beste scenario) in de wacht maar op 24 januari 2012 kwam het nieuws dat de prent genomineerd was voor een Academy Award voor beste niet-Engelstalige film. Daarnaast werd Michaël Roskam genoemd door Variety als een van de ’10 directors to watch’. De film kon uiteindelijk de Oscar net niet verzilveren maar zorgde er wel voor dat Roskam zijn carrière in het buitenland gelanceerd was. Idem voor Schoenaerts.

4. Toevalstreffer

Niet alle scènes uit de film waren tot in de puntjes voorbereid. In een interview met Jobat.be vertelt Roskam over een specifieke draaidag: “Ik had al een paar keer gezien dat er een kalf geboren werd op de boerderij waar we aan het draaien waren, en ik vond dat heel schoon. Alleen kon ik niet echt inschatten waar ik dat kon plaatsen in de film, wat de betekenis ervan kon zijn. Op een bepaald moment hadden we een uitzonderlijk rustige dag. Het leek wel alsof het zo voorzien was, want juist die dag werd er een kalf geboren. Bovendien waren alle personages aanwezig die we nodig hadden om de scène in het verhaal te integreren. Matthias had nog niet eerder zo’n geboorte gezien, hij werd er toch een beetje bleek van. Dat voorval was geheel onvoorzien, we zijn daar met al ons materiaal gewoon opgevlogen, camera hier, licht daar, paneeltje zo. Dat is keigoed gelukt, en opeens wist ik ook waar ik die scène kon plaatsen.”

5. Dialect

In Rundskop wordt voornamelijk Truierlands gesproken, een Limburgs dialect. De meeste acteurs moesten daarvoor het taaltje wel eerst leren spreken. Geen gemakkelijk klus en al zeker niet voor een Nederlander. Zo liet Frank Lammers weten, die vorig jaar nog furore maakte in De Slimste Mens Ter Wereld. Maar net zoals de rest van de cast zette ook hij, na veel oefenen, een vlekkeloos dialect neer. Naast het Truierlands wordt er nu en dan ook een hevig potje West-Vlaams gesproken, wat we vooral te danken hebben aan o.a. Stefaan Degand en Jeroen Perceval. Petje af trouwens voor Jeroen Perceval die als rasechte Antwerpenaar een bijna perfect West-Vlaams dialect sprak.

“Ik ken die gasten nie! Ze komen uit – weet ik het – uit fucking Limburg!”

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More