“1 september wordt de dag van het normale leven”

Wat mogen we verwachten van het Overlegcomité van vrijdag?

De coronacijfers blijven gunstig evolueren. In de Belgische ziekenhuizen liggen intussen nog 247 Covidpatiënten op intensieve zorg, een daling met twintig procent. In totaal worden nog 592 ziekenhuisbedden bezet door deze patiënten, en dat is een daling met 31 procent. Ook het aantal besmettingen blijft flink dalen en duikt nu onder 738 (-43 procent). Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames is gedaald naar 40. De reproductiewaarde ligt op 0,7. Dat betekent dat de epidemie nog altijd aan kracht afneemt.

Met die cijfers durven politici stoutmoedige uitspraken doen om te kunnen scoren bij de kiezer. Vooraan in de rij staat Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA). We hebben hem tijdens de coronacrisis nauwelijks gezien, maar sterke Jan is aan een inhaalmanoeuvre begonnen. Woensdag liet hij aan zijn parlement weten dat hij ten laatste op 1 september ‘naar een zo goed als normaal leven’ wil terugkeren. “Het loslaten van social distancing en mondmaskers zie ik in dat perspectief.”

Of het zo’n vaart zal lopen, hangt af van wat federaal beslist wordt. Vrijdag is er een nieuw Overlegcomité en zal er verder gesleuteld worden aan het zomerplan. Echt spectaculaire veranderingen worden er niet verwacht.

Het aantal toegelaten sociale contacten zal op tafel liggen. Momenteel is de logica daar zoek. Ten minste officieel. In de praktijk zie je iedereen zijn goesting doen. Vandaag mag je met tien op een bank op het plein zitten, maar ga je twintig meter verder naar het terras van een café, mag het maar met vier. In de tuin mag het dan weer met vijftig als je een feestje geeft, binnenshuis met vier extra mensen van buiten het gezin, oftewel een maximum van zes in een salon. Ga je in augustus naar een festival, dan mag het met 75.000. Echt logisch is het dus niet.

Ook het sluitingsuur van de horeca is een moeilijk punt. Bart De Wever (N-VA) wil het liefst geen sluitingsuur meer, omdat het nu gewoon voor overlast op straat zorgt. Met de finalerondes van het EK in het achterhoofd, zou het geen slechte zaak zijn om het aan te passen.

Of ze federaal hiervan overtuigd zijn, is een andere zaak. De klaagzang van virologen en experten is de laatste tijd wat verstomd, maar toch hoor je nog echo’s van apocalyptische voorspellingen. De Indische variant is er nog altijd als stok achter de deur om vooralsnog de sociale contacten niet té veel te versoepelen.

Lees ook
Reacties
Laden...

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More